Tazminat Hesaplama
Hesaplama Sonuçları:
Kıdem Tazminatı
İhbar Tazminatı
Toplam Ödemeler
Kıdem, İhbar Tazminatı Hesaplama Aracı Nasıl kullanılır?
Profesyonel hesaplamaya uygun değildir. Tazminatınız hesaplanırken iş yeri ve SGK kayıtlarınız esas alınır. İKUZ site yöneticileri oluşabilecek zarardan sorumlu değildir. Profesyonel hesaplama için hukuki destek almanızı öneririz.
- 1- İşe giriş çıkış sayısı: Mevsimlik çalışanlar, uzun süreli istirahat raporu, ücretsiz izin almış ve benzeri kıdem tazminatı hesaplamasına dahil olmayan günler için birden fazla giriş çıkış işlemi yapmak için kullanılır. Örneğin otelde çalışan bir işçi yaz mevsiminde çalışırken kış döneminde iş akdi askıya alınır. askıda geçirilen süreler kıdem tazminatı hesabına dahil edilmez. Bu durumda birden fazla işe giriş çıkış yapar ve kıdem tazminatı hesabında çalışma aralıkları gün üzerinden hesap yapılarak tazminat alacağı hesaplanır.
- Brüt ücret: Maaşınızdan SGK primi, İşsizlik kesintisi, damga vergisi, gelir vergisi kesilmeden önceki giydirilmiş ücrettir. Kıdem ve ihbar tazminatı hesaplanırken brüt ücret esas alınır. Hesaplamada son aldığınız brüt maaş üzerinden hesaplama yapılır. Net ücretten tazminat hesaplanmaz. Brüt ücretinizi iş yerinizden veya son aylığınızda bayram çalışması , fazla mesai vb maaşınıza yapılan ek ödeme yok ise E-Devlet SGK hizmet dökümünden ulaşabilirsiniz. NOT: Ek ödemelerin bazı kalemleri kıdem tazminatı hesabına dahil edilebilir. Eğer maaşınız kıdem tazminatı tavanından yüksek ise hesaplamalar güncel kıdem tazminatı tavanı üzerinden otomatik olarak hesaplanır.
- Vergi Dilimi: Vergi dilimi kısmı sadece ihbar tazminatını hesaplamasında alacağınız ücreti etkiler. Kaçıncı vergi dilimindeyseniz bunu doğru işaretlediğinizde ihbar tazminatı daha doğru hesaplanır.
Evlilik, Askerlik, Emeklilik, İşten çıkarılma,vb tazminatı hesaplamaya uygundur. Hesaplama sınırı yoktur o yüzden 5, 10, 15 yıllık tazminat hesaplaması yapılabilir.
Kıdem Tazminatı Nedir ?
Kıdem tazminatı, bir işçinin aynı işlerinde belirli bir süre çalıştıktan sonra, kanunda belirtilen haklı nedenlerle ayrılma veya çıkarılma durumunda alınan yasal bir ödemedir. En az 1 yıl çalışan ve emeklilik, askerlik, evlenme nedeniyle ayrıldıklarında ya da haksız şekilde ayrıldıklarında bu hakkı elde eder. Her hizmet yılı için 30 günlük brüt ücret üzerinden hesaplanır ve işçinin ekonomik güvencesini sağlamayı hedefler. Güncel yasal düzenlemeler ve kıdem tazminatı tavanı dikkate alınarak hesaplanan bu ödeme, çalışanın haklarını koruyan önemli bir güvencedir.
Kıdem Tazminatı Hesaplama Formülü
Son alınan brüt ücret ile toplam çalışma süresi çarpılır. Çıkan sonuçtan yüzde 0759 oranında damga vergisi kesilir ve çıkan sonuç net alacağınız kıdem tazminatı olur. Örnek olarak 10 yıllık kıdem tazminatı hesaplayalım. Bu çalışanın brüt maaşı 2025 asgari ücret olsun. Yani 26005,50 TL
10 x 26005,50= 260055 TL Şimdi de çıkan sonuçtan damga vergisini bulalım. 260055 x 0,00759= 1973,81 Bizim tazminatımızdan 1973,81 TL damga vergisi kesilecek. Şimdide damga vergisini düşelim. 260055-1973,81=258081,19 TL net kıdem tazminatı sonucuna ulaşıyoruz. 10 yıllık asgari ücretli çalışanın kıdem tazminatı ne kadar olur aşağı yukarı bulmuş olduk. Daha net sonuçlar için elde etmek için tazminat hesaplama robotunu kullanabilirsiniz. Çünkü biz burada basit anlatım için yıl üzerinden hesapladık. Daha net sonuç alabilmek için gün üzerinden hesaplama yapmak daha kesin sonuç verir. Genel olarak kıdem tazminatı hesaplama formülü bu şekildedir.
İhbar Tazminatı Nedir ?
İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmelerinde, işçi veya işveren tarafından sözleşmenin feshedilmesi durumunda, kanunda belirtilen bildirim sürelerine uyulmaması halinde ödenen bir tazminattır. Bu tazminat, iş ilişkisinin aniden sonlandırılmasının neden olduğu mağduriyeti gidermeyi amaçlar. İhbar tazminatına hak kazanmak için, iş sözleşmesinin belirsiz süreli olması, fesih bildiriminin usulüne uygun yapılmaması ve işçinin haklı bir nedenle işten ayrılmamış olması gerekmektedir. İhbar süresi, işçinin kıdemine göre değişir ve kanunda belirtilen süreler kadar önceden karşı tarafa bildirimde bulunulması gerekir. Aksi takdirde, ihbar tazminatı ödenmesi zorunlu hale gelir. İhbar tazminatı hesaplaması, işçinin son brüt ücreti üzerinden yapılır ve kıdem süresi ile belirlenen ihbar süresi dikkate alınarak hesaplanır.